Associació de famílies d'alumnes de l'institut PAU CLARIS

Activitats, Extraescolars, General

Extraescolar de teatre

IMPACTA’T Intervencions teatrals.       .- 9 de març de 2017 -.

El dijous passat, unes quantes famílies de l’institut vam anar a veure una mostra teatral del grup d’actrius i actors IMPACTA’T Intervencions teatrals, membres del qual són els professors de l’activitat extraescolar de teatre a l’institut.

En primer lloc, vull dir que fan absolutament digne el nom de la seva companyia: impacten, intervenen, involucren els espectadors amb complicitat i intensitat, i provoquen, a través de situacions quotidianes en què tots els espectadors, en algun moment de l’actuació, s’hi veuen reflectits o s’hi senten identificats, que aquests reflexionin i, fins i tot, s’impliquin emocionalment participant de l’obra com un personatge més, alhora que adoptin una mirada més crítica envers la realitat.

Aquell vespre, en una sala del Centre Cívic Matas i Ramis d’Horta plena de gom a gom, enmig d’una diversitat de gent de totes les edats, sobretot persones grans (gairebé totes dones) i jovent, la situació quotidiana que van representar era la d’una família tradicional: mare i pare amb una filla de quinze anys i un fill de dotze. Tot seguit us en faig cinc cèntims.

Abans de començar, la directora de la companyia va fer la presentació i va explicar com es desenvoluparia l’espectacle: Els actors escenificarien durant un quart d’hora la situació familiar i després en faríem un debat entre tots, actors i públic. Prèviament, però, ens va convidar amb seducció i subtilesa, a fer una mena de preescalfaments, alternant veus i gestos, rítmics, harmònics… molt divertits. En un no res se’ns va posar a la butxaca i ja ens tenia ben ficats a l’espectacle.

En cada escena, se’ns van anar presentant diferents cares del masclisme i els prejudicis de gènere i sexualitat: la dona que actua com si les feines de la llar només fossin cosa seva i de la filla, el marit i el fill que ja els està bé, la filla que intenta lluitar-hi sense èxit, el pare que no accepta que el seu fill faci dansa enlloc de futbol, perquè la dansa no és cosa d’homes virils (en les seves paraules, machotes), entre d’altres.

Durant el debat, el públic va participar amb moltíssima energia i empatia, expressant opinions i fins i tot (forma part de la intervenció teatral) hi va haver espectadores (una dona gran i dues noies) que van pujar a l’escenari per enfrontar-se als personatges i dir-hi la seva.

El tipus d’espectacle que ofereix aquesta companyia, tant als teatres com als tallers amb infants i adolescents (per adults també seria bo), és, mitjançant la diversió, una eina molt enriquidora tant a nivell cultural i artístic com a nivell social i educatiu, perquè permet treballar les emocions, la justícia, les relacions, estimular l’esperit crític i reflexionar sobre temes importants, com el masclisme, l’homofòbia, el racisme, l’amistat, l’amor, la immigració etc., i així també treballar la resolució de conflictes en molts àmbits (casa, escola, carrer, societat).

Va ser una experiència molt agradable, intensa i divertida (els nostres fills van participar i disfrutar moltíssim, tal com ho fan a l’activitat de teatre extraescolar), tant pels adults com pels joves que ens acompanyaven. Us animo fervorosament que seguiu la pista a IMPACTA’T Intervencions teatrals pels teatres i centres cívics de la ciutat i a apuntar-vos als tallers que imparteixen. Molt bona feina a dalt i a baix de l’escenari!

Núria Font de Arriba                                            .- març 2017 -.

1 Comment

  1. oriol pérez de tudela

    Molt xulo Núria. Em va impressionar la capacitat de provocar debat a partir de la representació teatral. Veure tota aquella gent discutint sobre l’escena, i en alguns casos quasi “confonent” la realitat amb la representació em va semblar molt fecund.

    Oriol

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.