Associació de famílies d'alumnes de l'institut PAU CLARIS

Activitats, Curs 2016-2017, Notícies

Setmana de la lectura al Pau Claris

Setmana de la lectura.

 

La setmana passada, en el marc de la Setmana de la lectura lligada a la festa de Sant Jordi, alguns pares i mares vam tenir l’oportunitat de llegir diferents textos triats per cada un de nosaltres amb els alumnes de 1er d’ESO de l’Institut.

Entràvem a l’aula, ens presentaven, i teníem una hora per compartir les lectures escollides amb els nostres fills i filles. Va ser una experiència molt interessant i engrescadora, amb moments de tot. Algunes mirades de sorpresa, silencis, nervis, ganes de participar, dubtes, riures….PARAULES!!! Creiem que és una iniciativa de l’Institut que val la pena continuar.

Us enllacem els textos que vam llegir, perquè aneu fent boca pel proper curs!!

 

L’Israel (pare de l’Àlex i l’Oriol) va llegir un fragment de Parides del meu pare de Justin Halpern.

“…En el meu cas, vaig intentar fer-los parlar més a ells que no pas jo. Els hi vaig preguntar què llegien, molts no havíen llegit res de res en les últimes setmanes, per no dir mesos. Tímidament algú va preguntar si un còmic comptava com a llibre!

Els vaig dir que, per mi, tot allò que llegeixis és vàlid si t’agrada, sigui el format que sigui. Aleshores ja hi havia més mans alçades! Els vaig parlar d’un blog amb molt d’èxit, que va acabar sent una peli, que va acabar sent un llibre! (al revés del que acostuma a passar).

Els vaig fer la reflexió que en realitat ells llegeixen (i escriuen) molt més del que es pensen (Whatsapp, facebbok, Twitter) i que tot això ve a ser una mena de literatura “pròpia”.

Finalment els vaig recomanar un llibre d’un guionista americà:

Els vaig fer llegir fragments i es van anar animant a participar, és un llibre amb molt d’humor, directe i planer, crec que s’ho van passar molt bé!

Els hi vaig deixar un parell d’exemplars del llibre (està descatalogat) a la classe.”

http://blogpetit.blogspot.com.es/2011/02/justin-halpern-parides-del-meu-pare.html

 

La Cristina (mare del Nuno) va llegir algún fragment de La memòria de l’arbre de Tina Vallès.

“…els vaig llegir un llibre que convida a entendre el món des dels ulls d’un nen, a partir d’aquelles coses que es poden sentir encara que no es diguin. El tema és la pèrdua de la memòria, i la relació especial entre avis i nets.”

http://www.anagrama-ed.es/libro/llibres-anagrama/la-memoria-de-l-arbre/9788433915429/LA_34

 

L’Oriol (pare del Romà) va llegir dos poemes d’en Garbriel Farreter: “El distret”, i “La teoria dels cossos”.

“ De Ferraté vam llegir “el distret”. De la “teoria dels cossos” va arribar fins al següent vers: van ser en els anys quaranta-tants i que el meu temps és la post-guerra. Havíem fet el pacte previ d’interreompre’l quan volguessin…”

“…l’impuls (poètic) és positiu. Si provoca algunes actituds disruptives, assumim-les com a part d’un ecoistema heterodox i adolescent. I ves a saber si fins i tot alguns noi@s descobreixen alguna música nova…”

 

http://elglobosblog.blogspot.com.es/2014/04/el-distret-de-gabriel-ferrater.html?m=1

http://magpoesia.mallorcaweb.com/ferrater/teoriadelscossos.html

El Josep Ramon (pare de la Càndia) va llegir poemes de diferents autors:

 

“…Jo vaig llegir, i comentar alguns poemes. Primer un de Lombarte, un poeta de la Franja molt localista. Esta és la seua gràcia. Lo poema parla dels camins, dels camins que va crear Déu, no dels que darrerament han creat els enginyers.

Després vaig introduir l’Estellés, lo poeta valencià que ha sabut descriure millor l’esperit de la postguerra.

Finalment, vaig introduir Rilke, els vaig llegir La pantera. Després vam contrastar el sentit de la mort en Rilke i Estellés.”

La veritat és que em vaig complicar una mica la vida. El seguiment va ser irregular. Alguns alumnes es van despenjar i potser ho vaig fer massa llarg. Però valoro molt positivament l’experiència.”

 

En David (pare de l’Ovidi) va llegir dos poemes de Jesús Lizano. “Mamíferos” i “Poemo”.

 

“…Aquests versos són una expressió de la força de la paraula, la reflexió i els sentiments. Vam xerrar sobre la força que mou el món: sobre l’empatia. I sobre la ironia dels grecs clàssics. Vam parlar de Sòcrates: de la búsqueda de la veritat i de la honestedat. Perquè no es pot actuar en contra de les pròpies conviccions. Tot això amb la poesia de Jesús Lizano amb els seus Mamíferos i el seu Poemo (amb “o” final).

En acabar els vaig donar cinc paraules (empatia, company/a, paraula, ironia, i poema) i els vaig proposar que resumissin amb una o dues frases, utilitzant algunes o totes aquestes paraules, allò que els havia quedat de les lectures que havíem fet.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=bqZv3wl7n4c

 

https://www.youtube.com/watch?v=DWGoymTLftk

 

La Florencia (mare de l’Àmbar) va llegir “El entierro prematuro” un compte de l’Edgar Alan Poe.

 

“…Mi experienia ayer leyendo a 1º B fue genial, me gustó mucho interactuar con ellos y ellas. Después de contarles quién era y un poco de su vida leí un cuento de Edgar Alan Poe.”

 

http://ciudadseva.com/texto/el-entierro-prematuro/

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.